Streetart in Bilbao

spanje

Je moet er even naar zoeken, maar wanneer je de juiste plekjes hebt gevonden zul je je ogen uitkijken; streetart in Bilbao. Straatkunst en graffiti zijn namelijk overal in de stad te vinden, en  muurschilderingen van wereldberoemde kunstenaars zijn een lust voor het oog. Zet je kunstbril dus eens op en verken bepaalde wijken van Bilbao op een andere manier. Ben jij die straatkunst liefhebber? Dan mag je sowieso een aantal plekken in de stad niet overslaan!

Korte geschiedenis

Voordat we verder gaan met waar in Bilbao je de meeste streetart kunt vinden, eerst even een korte introductie. Tot een aantal jaren geleden was er namelijk nog amper straatkunst te vinden in de stad, totdat Bilbao zich bij de beweging van stedelijke kunst aansloot om zijn openbare ruimtes kunstzinnig te vernieuwen en nieuw leven in te roepen. Dit initiatief is volop gepromoot door het stadhuis van Bilbao en heeft steun gekregen  van allerlei culturele en kunstzinnige organisaties. Het doel was om de stad te gaan zien als een openlucht galerij, en dat is al aardig aan het lukken. Kunstenaars en amateurs van over de hele wereld laten hier hun werk zien, en de stad is hier echt door opgebloeid (en bloeit nog steeds).

Waar in Bilbao vind je al deze mooie streetart?

Op steeds meer plekken in de stad kun je genieten van de mooiste streetart, maar voor sommige kunstwerken moet je even buiten de gebaande en de “toeristen” paden treden om nog meer verrassingen tegen te komen:

Ribera de Deusto

Deze wijk ligt vlakbij de universiteit van Bilbao, en is een drukte van jewelste van jonge en hippe straatartiesten die allemaal willen laten zien wat ze in huis hebben. Je vindt hier de mooiste en meest gevarieerde straatkunst overal waar je maar kijkt. Verlaten gebouwen, stations en bruggen zijn omgetoverd tot kleurrijke schilderdoeken en geven deze buurt zijn geheel eigen cultuur en sfeer.

Zorrotza

Aan de overkant van de rivier van Deusto, vrij ver van het centrum van Bilbao ligt deze leuke wijk. Hier komen niet vaak toeristen omdat het als het ware “uit de buurt” ligt, en dat maakt het juist zo leuk om hier rond te slenteren en op zoek te gaan naar mooie streetart. Zorrotza ligt hier namelijk mee bezaaid; de mooiste muurschilderingen tot kunstwerken op containers, gevels en andere objecten.  Ga wanneer je hier bent ook zeker even langs Espacio Open. Deze galerij is gevestigd in de oude koekjesfabriek, en tegenwoordig worden er workshops, evenementen en vintage markten gehouden. Ook vindt je hier soms culturele tentoonstellingen.

La Vieja

Deze kleurrijke wijk mag je echt niet overslaan wanneer je gek bent op straatkunst. Vele kunstenaars hebben hun artistieke werk op verschillende gebouwen, muren en bruggen in de stad geplaatst om anderen te verrassen, en dat lukt hen uitstekend! De werken zijn gemaakt in verschillende stijlen en met verschillende technieken, en laten echt zien dat streetart een “kunst” op zich is die door iedereen zou moeten worden gezien en gewaardeerd.

Plaza Kirikiño

Ten zuiden van de stad vindt je Plaza Kirikiño; een kunstwerk op zich. De muurschilderingen vallen je meteen op, met zijn prachtige vormen en kleuren. Deze vallen onder de DK Muralismo; een kunstgroep bestaande uit drie verschillende kunstenaars. Stadskunst wordt op deze plek beschouwd als een nieuwe kans voor de bewoners om zichzelf te laten zien. Door middel van streetart hebben zij een duidelijk signaal afgegeven: klaar zijn om deel te nemen aan verandering, en onmisbaar zijn in het proces om Bilbao tot een stad te maken waar mensen kunnen leven en dromen. Avenida Kirikio is de perfecte locatie om je streetart wandeling door dit deel van de stad te starten.

Kunstroutes en tours door de stad

De beste manier om de prachtige streetart van Bilbao te gaan ontdekken is om een zogehete kunstroute te volgen. Er zijn een aantal artistieke routes die door de verschillende wijken van de stad lopen, en die een super goed beeld geven van het kunstzinnige hart van de stad, naast het dagelijkse leven en de realiteit van zijn inwoners. Ruta de los Murales (oftewel route van de muurschilderingen) is een bekend fenomeen in Bilbao. Ook kun je streetart tours boeken in de stad of online, waarbij je met een Engelssprekende gids op pad gaat die je ook nog eens heel veel extra informatie kan geven over alle mooie kunst die je tegenkomt. Super mooi, én interessant!

Zo zie je maar; Bilbao heeft meer voor zijn bezoekers in petto dan “alleen maar” heerlijk eten, prachtige gebouwen en interessante musea. Ga op pad, en laat je betoveren door de geweldige kunst die deze stad rijk is!

 

 

Over: Redactie

Het weer in Bilbao

Advertentie


Handige reistips & deals

fietsen in bilbao

Streetart in Bilbao

Je moet er even naar zoeken, maar wanneer je de juiste plekjes hebt gevonden zul je je ogen uitkijken; streetart in Bilbao. Straatkunst en graffiti zijn namelij...

weer in bilbao

Spaans leren in Bilbao

Bilbao is buiten een top bestemming voor cultuur en kunstliefhebbers, Bourgondiërs en natuuraanbidders ook nog eens een geweldige stad om een woordje Spaans te...