Zubizuri in Bilbao

spanje

De Zubizuri brug in Bilbao: een van de symbolen van de stad

Wanneer je in Bilbao bent, is de variëteit aan architectuur een van de dingen die het meest in het oog springen. De grootste stad van Baskenland heeft zowel historische panden en pleinen als hypermoderne ontwerpen. Eén van die hedendaagse staaltjes architectuur is de Zubizuri. Deze bekende voetgangersbrug verbindt de beide oevers van de rivier de Nervión met elkaar. Aan de ene kant bevindt zich het oude centrum –Casco Viejo– en aan de andere kant het Guggenheim Museum. De Zubizuri in Bilbao is een veelbesproken icoon van de stad.

Zubizuri: iconisch en controversieel tegelijk

Via de Zubizuri in Bilbao, die ook wel Puente del Campo Volantin wordt genoemd, wandel je letterlijk van de oude naar de nieuwe stad. Samen met het Guggenheim Museum vormt de brug het boegbeeld van het modernere, opgeknapte Bilbao. De Zubizuri werd tussen 1994 en 1997 gebouwd. In het Baskisch betekent zijn naam ‘Witte Brug’. De Spaanse architect Calatrava ontwikkelde de moderne metalen constructie met een glazen vloer, die later toch niet heel erg praktisch bleek. De gemeente Bilbao heeft daardoor meer dan een kwart miljoen moeten uitgeven om de brug met tapijt te bedekken.

De bedenker van de Zubizuri in Bilbao: Santiago Calatrava

De Zubizuri brug in Bilbao is vervaardigd door misschien wel de meest omstreden architect van Spaanse bodem ooit. Santiago Calatrava staat weliswaar bekend om zijn oog voor detail, maar ook om zijn grillige karakter. De ontwerper van de Zubizuri in Bilbao ontwierp ook het internationaal geroemde Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia. Ook buiten Spanje heeft hij werk afgeleverd. Dat Calatrava in staat is om prachtige ontwerpen neer te zetten, is met één blik op de Zubizuri duidelijk. Maar na zijn oplevering was het nog niet gedaan….

Een ontwerp met gevolgen voor de gemeente Bilbao

Nadat de gemeente van Bilbao al vlak na de oplevering van de Zubizuri diep in de buidel moest tasten om deze veilig te maken voor de wandelaars, waren daarmee de strubbelingen nog niet afgelopen. In 2006 werd de Zubizuri brug in Bilbao door lokale autoriteiten ietwat veranderd om zo het voetgangersverkeer op deze plek te vergemakkelijken. De architect van de Zubizuri in Bilbao antwoordde op die plannen met een rechtszaak. De rechtbank besloot dat algemene doelen niet van groter belang zijn dan de morele rechten van een architect, waarmee Santiago Calatrava won.

Een stadswandeling lang de Zubizuri

Al wandelend langs de oevers van de rivier de Nervión tref je de Zubizuri brug in Bilbao vanzelf. Aan de ene kant zie je Casco Viejo en aan de andere kant het Guggenheim Museum. De brug, die in totaal een lengte heeft van 75 meter, vind je in het ‘nieuwe centrum’halverwege het park Etxabarria en het Guggenheim. Zo kun je de Zubizuri in een leuke stadswandeling opnemen. Vervolg je na het passeren van de Zubizuri brug de rivier nog verder, dan kom je bij Azkuna Zentroa, wat het culturele centrum van de stad is.

Het weer in Bilbao

Advertentie


Handige reistips & deals

fietsen in bilbao

Streetart in Bilbao

Je moet er even naar zoeken, maar wanneer je de juiste plekjes hebt gevonden zul je je ogen uitkijken; streetart in Bilbao. Straatkunst en graffiti zijn namelij...

weer in bilbao

Spaans leren in Bilbao

Bilbao is buiten een top bestemming voor cultuur en kunstliefhebbers, Bourgondiërs en natuuraanbidders ook nog eens een geweldige stad om een woordje Spaans te...