Teatro Arriaga in Bilbao

spanje

Het Teatro Arriaga in Bilbao als cultureel icoon van de stad

Teatro Arriaga in Bilbao is een operahuis dat in neobarokstijl werd gebouwd door een Spaanse architect. Het opende zijn deuren voor het eerst in het jaar 1890 en heeft al sinds zijn prille bestaan een goede naam binnen de Spaanse theaterwereld. Teatro Arriaga werd vernoemd naar Juan Crisostomo de Arriaga, die ook wel de ‘Spaanse Mozart’ werd genoemd. Het theater is net als de Zubizuri en het Guggenheim Museum een van de boegbeelden van Bilbao. Zorg er dan ook voor dat je dit historische monument tijdens je stedentrip zeker ziet!

De historie van Teatro Arriaga

Het neobarokke Teatro Arriaga in Bilbao is een prachtig en stijlvol bouwwerk, maar moest gedurende zijn bestaan al enkele keren herstelwerkzaamheden ondergaan. Vooral de zware overstromingen in 1983 lieten hun sporen in Teatro Arriaga in Bilbao na. Men heeft geprobeerd het theater zo precies mogelijk in zijn oude staat te herstellen. Het theatergebouw, waarin ook Renaissance-elementen te bemerken zijn, werd vernoemd naar muzikant en componist Juan Crisostomo de Arriaga, die op zijn 13e al zijn eerste opera schreef. Hij stierf helaas al erg jong, op de leeftijd van 20 jaar, aan de gevolgen van tuberculose.

Neem deel aan een tour door Teatro Arriaga

Wil je alle ins en outs over Teatro Arriaga weten? Neem dan deel aan een Engelstalige tour door het gebouw. Hieraan kunnen maximaal 30 personen meedoen. Een tour kost slechts 5 euro en duurt ongeveer 50 minuten. De rondleidingen vinden op zaterdag en zondag tussen 11.00 en 13.00 plaats. Kinderen en studenten mogen gratis naar binnen. Je kunt je kaartje voor de tour online via Getyourguide reserveren. Je voucher wordt bij de balie van het theater dan ingewisseld voor een officieel entreebewijs. Zorg ervoor dat je ruim op tijd aanwezig bent.

Voorkom lange wachtrijen. Reserveer vooraf!

Het is vooral tijdens de drukke vakantieperiodes dringen geblazen bij een bezoek aan het Teatro Arriaga Ons advies is daarom om vooraf alvast een toegangsticket te boeken zodat je niet lang in de rij hoeft te staan.

De inhoud van de tours

Tours door Teatro Arriaga worden verzorgd door een professionele, lokale gids. Met een rondleiding zie je niet alleen dit historische stadsicoon van buiten, maar proef je ook de sfeer aan de binnenkant van Teatro Arriaga. Je gids vertelt je niet alleen van alles over de architectuur van het gebouw, maar ook over de geschiedenis ervan. Bovendien krijg je een exclusief inkijkje in de kostuumcollectie van Teatro Arriaga en neem je een kijkje in het auditorium. Binnen een tijdsbestek van nog geen uur weet jij alles wat je wilde weten over het kloppende culturele hart van Bilbao.

Praktische zaken met betrekking tot je bezoek aan Teatro Arriaga

Teatro Arriaga in Bilbao bevindt zich in Casco Viejo, het historische centrum van de stad. Je kunt eigenlijk haast niet om het imposante gebouw heen. Het precieze adres is Plaza Arriaga 1. Inderdaad, het plein werd naar dit gebouw vernoemd. In het theater zijn uiteraard toiletten en een bar aanwezig. Ook is het gebouw toegankelijk voor minder validen. Ben je de taal machtig en wil je graag een show bijwonen? Kijk dan op de website van het theater en reserveer je kaartjes online of bij de balie van Teatro Arriaga.

Het weer in Bilbao

Advertentie


Handige reistips & deals

fietsen in bilbao

Streetart in Bilbao

Je moet er even naar zoeken, maar wanneer je de juiste plekjes hebt gevonden zul je je ogen uitkijken; streetart in Bilbao. Straatkunst en graffiti zijn namelij...

weer in bilbao

Spaans leren in Bilbao

Bilbao is buiten een top bestemming voor cultuur en kunstliefhebbers, Bourgondiërs en natuuraanbidders ook nog eens een geweldige stad om een woordje Spaans te...