Plaza Nueva in Bilbao

spanje

De levendigheid van het neoklassieke Plaza Nueva in Bilbao

Plaza Nueva vormt in Bilbao hét centrale ontmoetingspunt voor haar inwoners. Het plein ligt in het centrum van de stad en is van grote architectonische waarde. Plaza Nueva werd na een bouwperiode van maar liefst 65 jaar in 1851 eindelijk in gebruik genomen. De bijzondere pilaren en bogen van de gebouwen om het plein heen weerspiegelen de neoklassieke periode. Aan Plaza Nueva zijn veel traditionele pleinen en restaurants gelegen. Sommige daarvan behoren tot de oudste van de stad. Ook wordt het plein vaak gebruikt voor demonstraties, festivals en concerten.

De historie van Plaza Nueva

Plaza Nueva, ook wel Plaza Barria genoemd, is een klassiek monumentaal plein dat zijn naam verkreeg vanwege het oudere Plaza Vieja, dat op de plek lag waar de Ribera markt zich bevond. Onder heerschappij van Koning Fernando VII werd de eerste steen gelegd. Het hart van Casco Viejo werd gecreëerd. Vóór die tijd gold deze plek als een overbrugging tussen de stad en het nabijgelegen vissersdorp San Nicolás. Sinds zijn constructie heeft Plaza Nueva in Bilbao zijn bijzondere status als centrum van de vele sociale en commerciële activiteiten in de levendige stad nooit verloren.

Euskaltzaindia

Euskaltzaindia, een ware tongbreker. Het is de Baskische naam voor de Academie van de Baskische taal. Deze instelling, die onderzoek doet naar de taal en deze actief probeert te beschermen, is gevestigd in een van de panden aan het statige plein. Het Baskisch is naast het Spaans, Catalaans en Galicisch één van de erkende talen in Spanje. Als enige van deze vier heeft het Baskisch geen Romaanse achtergrond en is het met geen enkele Europese taal vergelijkbaar. De Basken zijn erg trots op hun taal en achtergrond en zien zichzelf in de eerste plaats als Basken en niet als Spanjaarden.

De zondagse vlooienmarkt

Bezoek je Plaza Nueva in Bilbao op zondag, dan kom je terecht in een gezellige bedoening. Op deze dag is het plein nóg levendiger dan de rest van de week. De vlooienmarkt vindt plaats tot 14.00. Er wordt van alles verkocht: van boeken tot antiek en van oude postzegels tot zelfs dieren. De vlooienmarkt op Plaza Nueva is vergelijkbaar met El Rastro in de Spaanse hoofdstad Madrid. Elke zondag tref je hier een door de galerijen van Plaza Nueva struinende menigte. Terwijl de volwassenen zich in de producten interesseren, gebruiken de Baskische kinderen het plein als speelparadijs.

Eten en drinken op het plein

Zoals je misschien wel weet, staat gastronomisch genieten in Bilbao centraal. De hoofdrolspelers op Plaza Nueva zijn dan ook zonder enige twijfel de restaurantjes en cafés die je elk met hun geuren, kleuren en smaken proberen te verleiden. Restaurant La Olla behoort op Plaza Nueva in Bilbao tot de topplekken. Het staat vooral bekend om zijn tortilla pintxos met een variëteit aan vullingen. Ook het 100 jaar oude Café Bar Bilbao is onder locals en toeristen haast uitgegroeid tot een waar instituut. Behalve pintxos kun je er ook uit een groot aantal hoofdgerechten kiezen.

Het weer in Bilbao

Advertentie


Handige reistips & deals

fietsen in bilbao

Streetart in Bilbao

Je moet er even naar zoeken, maar wanneer je de juiste plekjes hebt gevonden zul je je ogen uitkijken; streetart in Bilbao. Straatkunst en graffiti zijn namelij...

weer in bilbao

Spaans leren in Bilbao

Bilbao is buiten een top bestemming voor cultuur en kunstliefhebbers, Bourgondiërs en natuuraanbidders ook nog eens een geweldige stad om een woordje Spaans te...