Mercado de la Ribera in Bilbao

spanje

Mercado de la Ribera: de grootste markthal van Europa

Mercado de la Ribera is een markt in Bilbao in Baskenland. Een markt die de status van deze stad eer aandoet, want hij mag zichzelf de grootste overdekte markt van Europa noemen. De Mercado van Bilbao beslaat een oppervlakte van maar liefst 10.000 vierkante meter en ligt aan de rechteroever van de rivier de Nervión, vlak naast het historische centrum Casco Viejo. Meer dan 180 koopmannen bieden hier hun versproducten aan, variërend van fruit tot vlees en van kaas tot vis. De markt wordt dagelijks door de bewoners van de stad bezocht.

Waar vind je de Mercado van Bilbao?

De Mercado de Bilbao ligt zoals gezegd aan de oevers van de rivier de Nervión, aan de kant van het oude plein en naast de kerk van San Antón. Mercado de la Ribera bevindt zich in feite tussen de oevers van de rivier en de gebouwen van Casco Viejo. Dit was vroeger al het belangrijkste commerciële gebied van de stad. Bewoners uit de hele provincie Biskaje komen naar de Mercado van Bilbao om hun inkopen te doen. Dat de grootste markthal van Europa een begrip is, heeft dan ook geen verdere toelichting nodig.

De geschiedenis van de markt

De geschiedenis van de Mercado in Bilbao gaat veel verder terug dan de tijd dat de feitelijke markthal op deze plek staat. Al in de vroege Middeleeuwen gold deze plek namelijk als het hart van de stad. De markt was toentertijd een openluchtmarkt. Het huidige gebouw werd in 1929 vervaardigd door een architect die bij de wereldberoemde Gaudí in de leer was geweest. De opening ervan was dusdanig belangrijk, dat er zelfs een delegatie van de Spaanse regering naar Bilbao afreisde om deze bij te wonen. De markt van Bilbao behoort tot de levendigste van Spanje.

Pintxos eten bij de food court

De binnenkant van de Mercado de la Ribera heeft iets weg van een fabriek met grote pilaren. De prachtige glas-in-loodramen voorzien de ruimte van een flinke hoeveelheid natuurlijk licht. Je treft de visverkopers op de begane grond, de slagers op de eerste verdieping en de groente- en fruitkramen op de tweede verdieping van Mercado de la Ribera. Ook is er sinds 2015 boven een food court bestaande uit meerdere pintxos tentjes. Sommigen bieden wel meer dan 30 variaties aan. De pintxosbars zijn tot 22.00 geopend. Zo kun je het winkelen combineren met eten.

Tip: boek een wandeltocht met Pintxos

Combineer een verkenning van de oude en moderne gebouwen van Bilbao met een gastronomische ervaring tijdens deze begeleide wandeling van 3 uur. Je gids zal je alles vertellen wat je zou willen weten over deze groeiende stad.

De markt bezoeken

Je kunt de Mercado de la Ribera zes dagen per week bezoeken. Van maandag tot en met vrijdag is hij tussen 08.00 en 14.30 geopend en in de vroege avond ook nog eens tussen 17.00 en 20.00. Op zaterdag is de overdekte markthal tussen 08.00 en 15.00 te bezoeken. Het is heerlijk om zelf over deze markt te struinen, maar als echte foodie wil je er misschien nog wel meer van weten. Boek dan een georganiseerde tour met een professionele gids die je alles weet te vertellen over het gebouw en de producten die er worden verkocht.

Het weer in Bilbao

Advertentie


Handige reistips & deals

fietsen in bilbao

Streetart in Bilbao

Je moet er even naar zoeken, maar wanneer je de juiste plekjes hebt gevonden zul je je ogen uitkijken; streetart in Bilbao. Straatkunst en graffiti zijn namelij...

weer in bilbao

Spaans leren in Bilbao

Bilbao is buiten een top bestemming voor cultuur en kunstliefhebbers, Bourgondiërs en natuuraanbidders ook nog eens een geweldige stad om een woordje Spaans te...