Guggenheim Museum in Bilbao

spanje

Duik met het Guggenheim Museum in de wereld van moderne en experimentele kunst

Liefhebbers van moderne kunst en architectuur kunnen niet om het Guggenheim in Bilbao heen. Het Guggenheim Museum is een van ‘s werelds belangrijkste musea voor de moderne kunst en ontvangt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Daarmee is het de belangrijkste bezienswaardigheid van heel Baskenland. Niet alleen de collectie, maar ook het ontwerp van de architect van het Guggenheim in Bilbao heeft de stad op de kaart weten te zetten. Lees hier over het museum en hoe je voor het Guggenheim in Bilbao het beste je tickets koopt.

Voorkom lange wachtrijen. Reserveer vooraf!

Het is vooral tijdens de drukke vakantieperiodes dringen geblazen bij een bezoek aan het Guggenheim Museum. Ons advies is daarom om vooraf alvast een toegangsticket te boeken zodat je niet lang in de rij hoeft te staan. Met deze tickets krijg je een rondleiding mét voorrangstoegang.

Hoe het Guggenheim en Bilbao elkaar vonden

Toen de Solomon R. Guggenheim Foundation in 1990 openbaar maakte dat het zocht naar een locatie voor een derde vestiging, twijfelde de Baskische overheid geen moment. Men was op dat moment al bezig met de vernieuwingsplannen voor Bilbao en wilde de stad met het Guggenheim Museum een onoverwinnelijke aantrekkingskracht geven. Ondanks de crisis en de hoge werkloosheid in de stad hield men voet bij stuk. Het Guggenheim in Bilbao opende in 1997 zijn deuren en heeft bijgedragen aan de gehoopte verandering in de stad. De bloei zou zelfs verklaard worden door het ‘Guggenheim-effect’.

De collectie van Bilbao’s grootste trekpleister

Het inmiddels al meer dan twintig jaar bestaande Guggenheim in Bilbao huisvest een indrukwekkende permanente collectie. De kunstwerken die je er kunt bewonderen, komen voornamelijk uit de 20e en 21e eeuw en zijn vervaardigd door grote namen als Yves Klein, Andy Warhol, Salvador Dalí en René Magritte. De kunststukken zijn verdeeld over 20 galerijen, die zich op 3 verschillende verdiepingen bevinden. Elke verdieping bestaat op zijn beurt weer uit 3 verschillende kamers. Naast de permanente collectie worden er ook tijdelijke stukken tentoongesteld. Een bezoek aan het Guggenheim in Bilbao beslaat ongeveer twee tot drie uur.

De karakteristieke binnenkant van het museum

De architect van het Guggenheim in Bilbao heeft niet alleen voor een imposante buitenkant gezorgd, ook aan de binnenkant is het museum op zijn minst opvallend te noemen. Wanneer je het Guggenheim Museum binnenstapt, begin je bij het centrale en lichte atrium. Dit is het hart van het museum en wordt omringd door opvallende wandelpaden. Voor minder validen zijn er liften. De drie etages waarover de vaste tentoonstelling is verspreid, zijn rondom het atrium gebouwd. De grootste zaal van het museum, waar de grootste werken staan, is 30 meter breed en 130 meter lang.

Het gebouw zelf, misschien wel het grootste kunstwerk van allemaal?

Veel bezoekers van dit Guggenheim Museum noemen –ondanks de indruk die de tentoonstelling op ze heeft gemaakt- het museumontwerp zelf het grootste kunstwerk. De architect van het Guggenheim in Bilbao heeft de lange visserstraditie van de stad laten terugkomen in het bouwwerk, dat op een varend schip lijkt. De glanzende titanium platen waarmee het museum aan de buitenkant grotendeels is bedekt doen denken aan vissenschubben. De glazen wanden beschermen tegen zonlicht en warmte. Zo is het gebouw effectief en oogverblindend tegelijk. De totale tentoonstellingsoppervlakte is bijna 11.000 vierkante meter.

Over de wereldberoemde architect van het Guggenheim in Bilbao

Voor het ontwerp van het Guggenheim Museum in deze grootste stad van Baskenland werd een Canadese architect in de arm genomen. De wereldberoemde en meermaals onderscheiden Frank Gehry geldt als een van de toonbeelden voor de bouwstijl deconstructivisme. Deze stroming probeert de verwarrende en onzekere maatschappij in bouwwerken terug te laten komen. Het destructivisme is een vorm van het modernisme. De architect van het Guggenheim in Bilbao werd in 1929 in Toronto geboren en heeft, na een korte tijd in Parijs werkzaam te zijn geweest, zijn carrière in Californië voortgezet.

Kunst aan de buitenkant van het museum

Om bijzondere werken te kunnen bewonderen, hoef je het museum niet eens te betreden. Al op het vrij toegankelijke terrein rond het museum vind je namelijk ook een aantal opvallende werken. Om te beginnen de met tienduizenden bloemen bedekte en 12 meter hoge ‘Puppy’ van Jeff Koons. Ook de metalen reuzenspin, die aan de kant van de rivier staat, is een door vrijwel iedereen gefotografeerd object. Hij werd gemaakt door een Frans-Amerikaanse kunstenares. Ook het kunstwerk van metalen bollen, ‘Tall Tree & The Eye’ mag op heel wat verwonderde blikken rekenen.

Het Guggenheim in Bilbao en tickets

Wil je hét museum voor moderne kunst in deze Baskische stad tijdens je verblijf in de stad bezoeken? Dan betaal je daar €17,- inclusief audioguide voor. Jongeren tussen de 12 en 26 jaar betalen, net als senioren, een gereduceerd tarief van €9,50. Kinderen tot en met 11 jaar hebben voor een bezoek aan het Guggenheim in Bilbao geen tickets nodig. Het museum geldt als dé trekpleister van de stad. Daarom wordt het aangeraden om voor het Guggenheim in Bilbao je tickets vooraf online te kopen. Zo kun je de lange wachtrij overslaan.

Voorkom lange wachtrijen. Reserveer vooraf!

Het is vooral tijdens de drukke vakantieperiodes dringen geblazen bij een bezoek aan het Guggenheim Museum. Ons advies is daarom om vooraf alvast een toegangsticket te boeken zodat je niet lang in de rij hoeft te staan. Met deze tickets krijg je een rondleiding mét voorrangstoegang.

De openingstijden van het museum

Het Guggenheim in Bilbao is zes dagen per week geopend: van dinsdag tot en met zondag. Op een enkele uitzondering na houdt het museum op maandagen zijn deuren gesloten. Je kunt het museum tussen 10.00 en 20.00 bezoeken. De ervaring leert dat het er tussen 11.00 en 13.00 het drukst is. Houd er rekening mee dat de laatste bezoekers een halfuur voor sluitingstijd worden toegelaten. Op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten. Op Kerstavond sluit het om 17.00. Dagelijks om 12.30 vindt er een gratis Engelstalige rondleiding plaats. Meld je hiervoor om 12.00 aan.

Combineer het museumbezoek met een etentje in een Michelinrestaurant

In het Guggenheim Museum vind je restaurant Nerua, dat al meerdere malen werd uitgeroepen tot een van de 50 beste restaurants ter wereld. Ook is het de trotse bezitter van een Michelinster. Groenten, vis en zeevruchten zijn de hoofdrolspelers in de gerechten die meestal uit een beperkt aantal ingrediënten bestaan. Ook kun je er kiezen uit een ruime wijnlijst. Het heeft weinig uitleg nodig dat een reservering voor een etentje in dit restaurant nodig is. Voor kunst en gastronomie van het hoogste niveau ga je naar Calle Abandoibarra 2, 48001 in Bilbao.

Het weer in Bilbao

Advertentie


Handige reistips & deals

fietsen in bilbao

Streetart in Bilbao

Je moet er even naar zoeken, maar wanneer je de juiste plekjes hebt gevonden zul je je ogen uitkijken; streetart in Bilbao. Straatkunst en graffiti zijn namelij...

weer in bilbao

Spaans leren in Bilbao

Bilbao is buiten een top bestemming voor cultuur en kunstliefhebbers, Bourgondiërs en natuuraanbidders ook nog eens een geweldige stad om een woordje Spaans te...