Zoek & boek
Moderne en experimentele kunst

Guggenheim Museum

 • Guggenheim Museum
 • Pintxos-cultuur
 • Historische charme
 • Prachtige natuurlijke omgeving
Duik in de wereld van moderne en experimentele kunst

Alles over het Guggenheim Museum

Liefhebbers van moderne kunst en architectuur kunnen niet om het Guggenheim in Bilbao heen. Het Guggenheim Museum is een van ‘s werelds belangrijkste musea voor de moderne kunst en ontvangt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Daarmee is het de belangrijkste bezienswaardigheid van heel Baskenland. Niet alleen de collectie, maar ook het ontwerp van de architect van het Guggenheim in Bilbao heeft de stad op de kaart weten te zetten. Lees hier over het museum en hoe je voor het Guggenheim in Bilbao het beste je tickets koopt.

Guggenheim Museum bezienswaardigheid
Niet in de rij staan?

Boek direct je Guggenheim Museum ticket

Het Guggenheim museum is een geliefd museum in Bilbao. Dit blijkt niet alleen uit het aantal jaarlijkse bezoekers, maar ook aan de lange rijen. Om niet onnodig lang in de rij te staan, is het aan te raden om direct je Guggenheim Museum ticket online te bestellen!

Guggenheim Museum tickets
Waar wacht je nog op?

Boek direct je stedentrip naar Bilbao

Vakantiediscounter Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
Prijsvrij Bekijk prijs
stedentrips
Stedentrips Bekijk prijs
De Jong Intra Bekijk prijs
Guggenheim Bilbao
Een gelukkig huwelijk

Guggenheim & Bilbao

Toen de Solomon R. Guggenheim Foundation in 1990 openbaar maakte dat het zocht naar een locatie voor een derde vestiging, twijfelde de Baskische overheid geen moment. Men was op dat moment al bezig met de vernieuwingsplannen voor Bilbao en wilde de stad met het Guggenheim Museum een onoverwinnelijke aantrekkingskracht geven. Ondanks de crisis en de hoge werkloosheid in de stad hield men voet bij stuk. Het Guggenheim in Bilbao opende in 1997 zijn deuren en heeft bijgedragen aan de gehoopte verandering in de stad. De bloei zou zelfs verklaard worden door het ‘Guggenheim-effect’.

Ik wil meer weten over

Station Abando

Adembenemend kunstwerk

Guggenheim in Bilbao

Veel bezoekers van dit Guggenheim Museum noemen –ondanks de indruk die de tentoonstelling op ze heeft gemaakt- het museumontwerp zelf het grootste kunstwerk. De architect van het Guggenheim in Bilbao heeft de lange visserstraditie van de stad laten terugkomen in het bouwwerk, dat op een varend schip lijkt. De glanzende titanium platen waarmee het museum aan de buitenkant grotendeels is bedekt doen denken aan vissenschubben. De glazen wanden beschermen tegen zonlicht en warmte. Zo is het gebouw effectief en oogverblindend tegelijk. De totale tentoonstellingsoppervlakte is bijna 11.000 vierkante meter.

Prachtig Guggenheim Bilbao

De collectie van Bilbao’s grootste trekpleister

Het inmiddels al meer dan twintig jaar bestaande Guggenheim in Bilbao huisvest een indrukwekkende permanente collectie. De kunstwerken die je er kunt bewonderen, komen voornamelijk uit de 20e en 21e eeuw en zijn vervaardigd door grote namen als Yves Klein, Andy Warhol, Salvador Dalí en René Magritte. De kunststukken zijn verdeeld over 20 galerijen, die zich op 3 verschillende verdiepingen bevinden. Elke verdieping bestaat op zijn beurt weer uit 3 verschillende kamers. Naast de permanente collectie worden er ook tijdelijke stukken tentoongesteld. Een bezoek aan het Guggenheim in Bilbao beslaat ongeveer twee tot drie uur.

De karakteristieke binnenkant van het museum

De architect van het Guggenheim in Bilbao heeft niet alleen voor een imposante buitenkant gezorgd, ook aan de binnenkant is het museum op zijn minst opvallend te noemen. Wanneer je het Guggenheim Museum binnenstapt, begin je bij het centrale en lichte atrium. Dit is het hart van het museum en wordt omringd door opvallende wandelpaden. Voor minder validen zijn er liften. De drie etages waarover de vaste tentoonstelling is verspreid, zijn rondom het atrium gebouwd. De grootste zaal van het museum, waar de grootste werken staan, is 30 meter breed en 130 meter lang.

Over de wereldberoemde architect van het Guggenheim in Bilbao

Voor het ontwerp van het Guggenheim Museum in deze grootste stad van Baskenland werd een Canadese architect in de arm genomen. De wereldberoemde en meermaals onderscheiden Frank Gehry geldt als een van de toonbeelden voor de bouwstijl deconstructivisme. Deze stroming probeert de verwarrende en onzekere maatschappij in bouwwerken terug te laten komen. Het destructivisme is een vorm van het modernisme. De architect van het Guggenheim in Bilbao werd in 1929 in Toronto geboren en heeft, na een korte tijd in Parijs werkzaam te zijn geweest, zijn carrière in Californië voortgezet.

Kunst aan de buitenkant van het museum

Om bijzondere werken te kunnen bewonderen, hoef je het museum niet eens te betreden. Al op het vrij toegankelijke terrein rond het museum vind je namelijk ook een aantal opvallende werken. Om te beginnen de met tienduizenden bloemen bedekte en 12 meter hoge ‘Puppy’ van Jeff Koons. Ook de metalen reuzenspin, die aan de kant van de rivier staat, is een door vrijwel iedereen gefotografeerd object. Hij werd gemaakt door een Frans-Amerikaanse kunstenares. Ook het kunstwerk van metalen bollen, ‘Tall Tree & The Eye’ mag op heel wat verwonderde blikken rekenen.

 

Skip The Line

Privé tour mét voorrangsticket

Het beste van het beste; dat is dit ticket voor het Guggenheim Museum. Met dit ticket geniet je van een privé tour door het museum heen én van een voorrangsticket. Je loopt langs de lange rij wachtende mensen, waarna je direct van de prachtige kunst geniet!

Guggenheim Museum bezienswaardigheid

Het Guggenheim in Bilbao en tickets

Wil je hét museum voor moderne kunst in deze Baskische stad tijdens je verblijf in de stad bezoeken? Dan betaal je daar €17,- inclusief audioguide voor. Jongeren tussen de 12 en 26 jaar betalen, net als senioren, een gereduceerd tarief van €9,50. Kinderen tot en met 11 jaar hebben voor een bezoek aan het Guggenheim in Bilbao geen tickets nodig. Het museum geldt als dé trekpleister van de stad. Daarom wordt het aangeraden om voor het Guggenheim in Bilbao je tickets vooraf online te kopen. Zo kun je de lange wachtrij overslaan.

De openingstijden van het museum

Het Guggenheim in Bilbao is zes dagen per week geopend: van dinsdag tot en met zondag. Op een enkele uitzondering na houdt het museum op maandagen zijn deuren gesloten. Je kunt het museum tussen 10.00 en 20.00 bezoeken. De ervaring leert dat het er tussen 11.00 en 13.00 het drukst is. Houd er rekening mee dat de laatste bezoekers een halfuur voor sluitingstijd worden toegelaten. Op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten. Op Kerstavond sluit het om 17.00. Dagelijks om 12.30 vindt er een gratis Engelstalige rondleiding plaats. Meld je hiervoor om 12.00 aan.

Combineer het museumbezoek met een etentje in een Michelinrestaurant

In het Guggenheim Museum vind je restaurant Nerua, dat al meerdere malen werd uitgeroepen tot een van de 50 beste restaurants ter wereld. Ook is het de trotse bezitter van een Michelinster. Groenten, vis en zeevruchten zijn de hoofdrolspelers in de gerechten die meestal uit een beperkt aantal ingrediënten bestaan. Ook kun je er kiezen uit een ruime wijnlijst. Het heeft weinig uitleg nodig dat een reservering voor een etentje in dit restaurant nodig is. Voor kunst en gastronomie van het hoogste niveau ga je naar Calle Abandoibarra 2, 48001 in Bilbao.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Top 5 accommodaties

Populaire accommodaties

Abba Parque

Bilbao
 • Centrale locatie
 • Modern comfort
 • Gastronomisch restaurant
 • Ruime kamers
 • Binnenzwembad

Meliá Bilbao

Bilbao
 • 5 sterren hotel
 • Luxe kamers en suites
 • Heerlijk Baskisch restaurant
 • Luxe wellnesscentrum
 • Huisdieren toegestaan

Holiday Inn Bilbao

Bilbao
 • Binnenzwembad en bubbelbad
 • Buitenzwembad
 • Gastronomisch hoogtepunt
 • Fraaie hotelkamers
 • Fitness

Barcelo Nervion

Bilbao
 • Prachtig uitzicht
 • Panoramisch restaurant
 • Centrale ligging
 • Viersterren hotel
 • 24 uurs receptie
Meer weten over Bilbao?

Julie helpt je verder!

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie of bij het boeken van vliegtickets? Meer weten over het huren van een auto in Bilbao of over de lokale pareltjes? Of ben je gewoon benieuwd in welke maanden je het beste weer hebt in Bilbao?

julie
Julie Bilbao Expert
 • Guggenheim Museum
 • Pintxos-cultuur
 • Historische charme
 • Prachtige natuurlijke omgeving

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Bilbao voor je…