Casco Viejo in Bilbao

spanje

De charme van het middeleeuwse Bilbao: Casco Viejo

In een rap tempo groeide Bilbao van grauwe industriestad uit tot dé hotspot van Noord-Spanje. Het aantal toeristen blijft maar stijgen. En alhoewel er een flink aantal moderne gebouwen aan de stad werd toegevoegd, heeft Bilbao zijn historische karakter nooit verloren. En dat karakter proef je het beste in Casco Viejo, de historische binnenstad. Casco Viejo in Bilbao werd ook wel Las Siete Calles (De Zeven Straten) genoemd, verwijzend naar de zeven straten waar de ommuurde middeleeuwse stad uit bestond. Zo vormt deze Baskische stad de perfecte mix van modern en traditioneel.

De Zeven Straten van Casco Viejo in Bilbao

De Noord-Spaanse stad Bilbao werd in de 13e eeuw gesticht en bestond in eerste instantie uit zeven verschillende straten: Somera, Artecalle, Tendería, Belosticalle, Carnicería Vieja, Barrencalle en Barrencalle Barena. Hiertussen lopen smalle steegjes die de 7 straten met elkaar verbinden. De onofficiële 8e straat, Ronda, bevond zich buiten de stadsmuren en werd gebruikt om te patrouilleren. In een later stadium breidde Casco Viejo zich uit met onder andere Plaza Nueva. Vandaag de dag wordt onder Casco Viejo in Bilbao een groter gebied (inclusief de rivieroevers), vol cafés, restaurantjes en boetiekwinkeltjes gerekend.

Bezienswaardigheden in Casco Viejo

Het heeft geen uitleg nodig dat Casco Viejo in Bilbao de meeste bezienswaardigheden van de stad herbergt. Zo tref je in Casco Viejo onder andere de uit de 14e eeuw stammende Santiago Kathedraal die op de pelgrimsroute Santiago de Compostela ligt, maar ook de pelgrimskerk Basilica de Begoña op een van de heuvels in de binnenstad. natuurlijk bezoek je in Casco Viejo ook het Teatro Arriaga en Mercado de la Ribera. Het centrale plein van de stad, Plaza Nueva, is de ideale plek om neer te strijken voor een drankje en de lokale pintxos (Baskische tapas).

Tip: boek een van de onderstaande tours en ontdek alle bezienswaardigheden van Bilbao.

Pintxos om je vingers bij af te likken

De trotse Basken hebben een geheel eigen versie van tapas: pintxos. En laat Casco Viejo in Bilbao nou de beste plek zijn om van op deze broodjes geserveerde tapas te proeven. Goede pintxos vormen een van de hoekstenen van de Baskische samenleving en een perfecte manier om vrienden –vooral op vrijdagavond- bij elkaar te laten komen en van elkaars gezelschap te genieten. In Casco Viejo in Bilbao zijn de pintxos bars haast ontelbaar. Er zijn zowel traditionele zaken als trendy pintxos tenten. Doe zoals de locals en ‘hop’ gezellig van bar naar bar.

Jezelf verplaatsen in de oude binnenstad

Casco Viejo in Bilbao beslaat slechts een klein oppervlak. De bezienswaardigheden binnen dit oude stadsgedeelte liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Wil je toch van openbaar vervoer gebruikmaken –bijvoorbeeld naar het nieuwere gedeelte van het centrum-, dan staan zowel een bus- als metronetwerk tot je beschikking. Bushaltes en metrostations bevinden zich bij alle trekpleisters in de stad en kunnen je razendsnel met andere plekken verbinden. Van de metro kun je van maandag tot en met donderdag tussen 06.00 en 23.00 gebruikmaken. Buiten deze tijden is echter ook het busnetwerk meer dan voldoende.

Het weer in Bilbao

Advertentie


Handige reistips & deals

fietsen in bilbao

Streetart in Bilbao

Je moet er even naar zoeken, maar wanneer je de juiste plekjes hebt gevonden zul je je ogen uitkijken; streetart in Bilbao. Straatkunst en graffiti zijn namelij...

weer in bilbao

Spaans leren in Bilbao

Bilbao is buiten een top bestemming voor cultuur en kunstliefhebbers, Bourgondiërs en natuuraanbidders ook nog eens een geweldige stad om een woordje Spaans te...