Alhondiga in Bilbao

spanje

Alhondiga in Bilbao, hét culturele centrum van de stad

Alhondiga in Bilbao, ook wel bekend als Azkuna Zentroa, is een multifunctionele plek vlak buiten het hart van de Baskische stad. Alhondiga is eigenlijk zijn oude naam, maar in plaats van Azkuna Zentroa refereren locals toch liever hiermee naar het gebouw. Het werd door een Franseman ontworpen en in 2010 geopend voor publiek. Vijf jaar later werd zijn naam veranderd en werd het gebouw vernoemd naar de voormalige burgemeester. Het gebouw is niet te missen. De muren zijn immens hoog en de steunpilaren kleurrijk gedecoreerd. Het plafond bestaat gedeeltelijk uit glas.

De geschiedenis van Alhondiga

Het monumentale gebouw Alhondiga bestaat sinds 1909 en werd ontworpen door de Baskische architect Ricardo Bastida. Het deed vroeger dienst als plek waar granen werden verhandeld. Toen de handel in de 20e eeuw werd gecentraliseerd, verloor het gebouw zijn functie. Er werden verschillende voorstellen gedaan, bijvoorbeeld om het als museum te gebruiken, maar deze werden allemaal van tafel geveegd. Tot er werd besloten om Alhondiga in Bilbao als sport- en cultureel centrum te gaan gebruiken. Dit gebeurde aan het eind van de jaren ’90. Alhondiga vind je in de wijk Ensanche, het ‘nieuwe’ centrum van Bilbao.

Een multifunctioneel gebouw dat alles biedt voor een hele dag vermaak

Alhondige in Bilbao veranderde van graanhandel in een recreatiecentrum waar cultuur, ontspanning en activiteiten centraal staan. Alhoewel de buitenkant van Alhondiga er nog net zo uitziet als vroeger, is de binnenkant stevig gemoderniseerd. Wanneer je naar binnen loopt, vallen je misschien de silhouetten in het glazen plafond op. Op de bovenste verdieping van Alhondiga bevindt zich namelijk een zwembad! Ook zijn er in dit gebouw een fitnessruimte, expositieruimte, concertruimte en bioscoop gevestigd. Daarnaast zijn er meer dan genoeg winkels en eetgelegenheden aanwezig en worden hier sportactiviteiten en conferenties gehouden.

Midden in de moderne wijk Ensanche

Alhondiga bevindt zich in de wijk Ensanche, het ‘nieuwe’ centrum van Bilbao. Met deze wijk werd de stad uitgebreid toen het in Casco Viejo allemaal wat krap werd. Deze uitbreiding vond aan het begin van de 19e eeuw plaats. Ook was er in die bloeitijd vraag naar een plek die dezelfde allure als steden als Londen en Parijs zou uitademen. Ensanche is vandaag de dag het commerciële en financiële centrum van de stad. Architectuur, parken, winkels en eetgelegenheden, allemaal zijn ze vertegenwoordigd in dit elegante deel van de stad. Alhondiga past er prima tussen.

Praktische zaken omtrent een bezoek aan Alhondiga

Alhondiga in Bilbao is zeven dagen per week geopend en kent ook ruime openingstijden. Je kunt het multifunctionele centrum van Bilbao van maandag tot en met donderdag tussen 07.00 en 23.00 bezoeken, op vrijdag tussen 07.00 en 24.00, op zaterdag tussen 08.30 en 24.00 en op zon- en feestdagen tussen 08.30 en 23.00. Verblijf je in de stad, dan is Alhondiga (Alameda Rekalde 56) prima te voet bereikbaar. Wil je gebruikmaken van de metro, stap dan uit bij halte Moyua of Indautxu. Op maandagen en dinsdagen worden er om 19.00 gratis (Spaanstalige) rondleidingen gegeven.

Het weer in Bilbao

Advertentie


Handige reistips & deals

fietsen in bilbao

Streetart in Bilbao

Je moet er even naar zoeken, maar wanneer je de juiste plekjes hebt gevonden zul je je ogen uitkijken; streetart in Bilbao. Straatkunst en graffiti zijn namelij...

weer in bilbao

Spaans leren in Bilbao

Bilbao is buiten een top bestemming voor cultuur en kunstliefhebbers, Bourgondiërs en natuuraanbidders ook nog eens een geweldige stad om een woordje Spaans te...