Bezienswaardigheden in Bilbao

Bezienswaardigheden in Bilbao

Wat zijn in Bilbao de top bezienswaardigheden?

Hoewel de meeste fervente stedentrippers het niet verwachten, zit een citytrip naar Bilbao bomvol bezienswaardigheden. De meeste van deze hoogtepunten van Bilbao bevinden zich in Casco Viejo, de historische wijk van de stad. Deze is daarmee eigenlijk één grote bezienswaardigheid op zich. Wat weinigen weten, is dat dit oude stadsdeel officieel Las Siete Calle werd genoemd. Behalve smalle straten en kerken behoren ook de vele barretjes en eetgelegenheden tot de bezienswaardigheden in Bilbao. Slenter door de oude wijk en de rest van het centrum en ontdek de schatten van Bilbao.

1. Het Guggenheim Museum: de must onder de bezienswaardigheden in Bilbao

Van alle in Bilbao aanwezige bezienswaardigheden staat het Guggenheim Museum bovenaan. De groei en bloei van de stad wordt door velen middels het ‘Guggenheim-effect’ zelfs geheel aan het museum toegeschreven. Alhoewel dat wat ver gaat, staat onomstoten vast dat het museum een enorme aantrekkingskracht heeft. Het bijzonder vormgegeven museum voor moderne kunst behoort tot de hoogtepunten van Bilbao en heel Baskenland. De door talloze bekende namen vervaardigde werken komen uit de 20e en 21e eeuw.

2. Het neoklassieke Plaza Nueva

Dit 200 jaar oude, monumentale plein in neoklassieke stijl is hét plein van Casco Viejo, de oude binnenstad. Rond dit plein zijn veel winkels, bars en restaurants gevestigd. Neem plaats op een van de terrasjes en geniet van de gezellige drukte om je heen. Levendig is het plein voornamelijk in het weekend. Op zondag bezoek je er een van de leukste bezienswaardigheden in Bilbao. Tenminste, als je ervan houdt om kennis te maken met het lokale leven. Tot 14.00 vindt er de vlooienmarkt plaats, waar je bijna alle denkbare producten kunt kopen.

3. Teatro Arriaga, een theater van wereldklasse

Wat er nog meer te zien is in Bilbao op het gebied van kunst, behalve het Guggenheim Museum? Het Teatro Arriaga! Dit prachtige theater, dat vernoemd werd naar een bekende Spaanse componist, heeft in de loop van zijn bestaan al behoorlijk wat moeten doorstaan. Echter heeft men het theater na alle branden en overstromingen authentiek weten te herstellen. Wanneer je dit neo-barokke theater –dat in 1890 werd gebouwd- binnenstapt, voel je meteen de klasse die je bij een theater van dergelijke betekenis verwacht.

4. De nummer één van de religieuze hoogtepunten in Bilbao: de Santiago Kathedraal

Met de bouw van de Santiago Kathedraal werd aan het eind van de 14e eeuw begonnen. Hij nam maar liefst twee eeuwen in beslag. Daardoor is er sprake van een mengeling van bouwstijlen. De kathedraal in het oude stadscentrum Casco Viejo mag zich pas sinds 1949 officieel een kathedraal noemen en is gewijd aan de patroonheilige Santiago. Het religieuze bouwwerk bevindt zich ook op de wereldwijd bekende route Santiago de Compostela. Ondanks zijn kleine formaat is een bezoekje meer dan de moeite waard.

5. Zubizuri, de verbinding tussen Casco Viejo en het ‘nieuwe’ centrum

De brug Puente del Campo Volantin staat in Bilbao en omstreken beter bekend als Zubizuri. Hij behoort tot de moderne bezienswaardigheden in Bilbao en loopt over de Nervión rivier. De witte boogbrug werd ontworpen door de Spaanse architect Calatrava. Zubizuri verbindt het oude centrum met het nieuwere gedeelte van het centrum en geldt niet alleen als hoogtepunten van Bilbao, maar ook als een van de kenmerken van de stad.

6. Mercado de la Ribera

Klinken marktkraampjes, gastrobars, muziek en restaurants jou verleidelijk in de oren? Zorg dan dat je deze volgens foodies aanvoerder van de lijst van hoogtepunten in Bilbao zeker bezoekt. De overdekte markthal beslaat 10.000 vierkante meter en is daarmee de grootste van Europa. Je vindt Mercado de la Ribera aan de rivier in Casco Viejo. Dagelijks trekt de markt duizenden bezoekers, waarbij het water bij het betreden van deze hal al in de mond loopt. Deze gastronomische verrassing behoort tijdens een citytrip in Bilbao zeker tot de bezienswaardigheden.

7. Tijdens je citytrip in Bilbao gratis bezienswaardigheden bezoeken: station Abando

Station Abando, ook wel Estación del Norte genoemd, is het belangrijkste treinstation van de stad. Een doodgewoon treinstation waar niets te zien is, zou je op het eerste gezicht misschien denken. Tot je plotseling tegen het prachtige glas-in-lood raam boven het trappenhuis aan loopt. Het werd er in 1948 geplaatst en beeldt alle economische activiteiten van de regio Vizcaya uit. De klok in het midden is prachtig opgenomen in het geheel. Zeker een fotootje waard!

8. Basilica de Begoña

De Basilica de Begoña is een pelgrimskerk die in de 16e eeuw werd gebouwd. Hij bevindt zich bovenop een heuvel in Casco Viejo, daar waar ooit de Heilige Maagd Maria zou zijn verschenen. De inwoners van Bilbao komen hier naartoe om hun beschermheilige, de Maagd van Begoña te eren. Voor cultuursnuivers is dit tijdens een citytrip in Bilbao een van de bezienswaardigheden om niet te missen. Ben je op 15 augustus of 11 oktober in de stad, dan val je met je neus in de boter. Op deze dagen wordt de beschermheilige massaal vereerd.

9. Museo de Bellas Artes

Dat Bilbao genoeg bezienswaardigheden voor kunstliefhebbers heeft, bewijst ook het Museo de Bellas Artes, oftewel het Museum voor de Schone Kunsten. Je vindt dit museum met maar liefst 8000 werken in park Casilda Iturrizar. De oudste kunstwerken komen uit de 12e eeuw. Behalve de werken van oude meesters kun je er ook genieten van hedendaagse kunstwerken. Er is vooral veel ruimte voor Spaanse, en in het bijzonder Baskische, kunstenaars. In 2001 werd het museum nog geheel vernieuwd.

10. Eigenlijk geen must-see, maar must-do: de Artxanda Funicular

Wil je tijdens je citytrip in Bilbao de stad eens anders bekijken? Het kan met de Artxanda Funicular. Hij brengt je vanaf het centrum naar de top van de berg Mount Artxanda. Onderweg heb je meer dan genoeg tijd om het aan je voorbij trekkende landschap in je op te nemen, want de kabelbaan heeft een snelheid van slechts 8 kilometer per uur. Vanaf het uitkijkplatform op 250 meter hoogte zie je de hoogtepunten van Bilbao vanuit een heel ander perspectief en realiseer je je: deze stad behoort tot de charmantste van Spanje.


Handige reistips & deals

fietsen in bilbao

Streetart in Bilbao

Je moet er even naar zoeken, maar wanneer je de juiste plekjes hebt gevonden zul je je ogen uitkijken; streetart in Bilbao. Straatkunst en graffiti zijn namelij...

weer in bilbao

Spaans leren in Bilbao

Bilbao is buiten een top bestemming voor cultuur en kunstliefhebbers, Bourgondiërs en natuuraanbidders ook nog eens een geweldige stad om een woordje Spaans te...