San Mames – Het stadion van Athletic Club de Bilbao

spanje

Proef de passie in het Athletic Bilbao Stadion

Net als de gastronomie, kunst en cultuur is ook voetbalclub Athletic Bilbao voor zijn inwoners reden voor trots. Sinds zijn oprichting in 1912 hebben er alleen maar Basken voor deze club gespeeld, die het San Mames stadion zijn thuisbasis noemt. Verwar de naam van het Athletic Bilbao Stadion overigens niet met Maman in Bilbao, dat is namelijk de negen meter hoge spinnensculptuur die bij de ingang van het Guggenheim Museum staat! Boek je een tour door het Athletic Bilbao Stadion, dan bezoek je naast het speelveld ook het bijbehorende San Mames museum.

Het San Mames Stadion

Het Athletic Bilbao Stadion wordt San Mames genoemd. Deze naam droeg zowel het eerste stadion als nu ook het moderne stadion dat in 2013 werd geopend. San Mames weet plaats aan meer dan 53.000 bezoekers te bieden. Niet opmerkelijk, want de club komt als sinds zijn oprichting uit in de hoogste voetbaldivisie van Spanje, de Primera Division. Daarmee mag het zich meten met eveneens grote clubs als FC Barcelona. Het Athletic Bilbao Stadion wordt ook wel ‘La Catedral’ genoemd. Dit omdat het oude stadion binnen de internationale voetbalwereld van zeer groot belang werd geacht.

Een rondleiding door het stadion en het San Mames museum

Benieuwd naar de historie van Athletic Bilbao en wil je de Baskische trots en passie op het gebied van sport eens van dichtbij meemaken? Boek dan een tour door het Athletic Bilbao Stadion en het San Memes museum. De rondleiding door de zogenoemde ‘Voetbalkathedraal’ leidt je onder andere door de tunnel, de kleedkamers en de persruimte. Ook kun je plaatsnemen in de dug-out en op de tribune en zo van het gevoel van de voetballers én de clubfans proeven. Na de rondleiding door het stadion bezoek je het San Memes museum.

Wat kun je verwachten van het museum?

Ook in het San Mames museum zul je je niet vervelen. Op een oppervlakte van maar liefst 14.000 vierkante meter bieden audiovisuele producties en interactieve spellen vermaak voor bezoekers van alle leeftijden. Ook kun je in het museum van het Athletic Bilbao Stadion maar liefst 500 voorwerpen bekijken die een rol hebben gespeeld in de clubgeschiedenis. Daarbij horen ook de typisch rood-witte tenues en trofeeën. Het museum van deze Baskische voetbalclub vat zijn geschiedenis, maar ook filosofie perfect samen. Na je bezoek sluit ook jij de rood-witte club een beetje in je hart.

Praktische informatie omtrent je bezoek

Wil je het Athletic Bilbao Stadion bezoeken? De tours worden meerdere keren per dag gegeven. Je online reservering kun je bij de kassa zowel uitgeprint als in een mobiele versie tonen. Zorg ervoor dat je op tijd bent. De tour door het stadion en het museum duurt anderhalf uur. Reserveer je de laatst beschikbare tour van de dag, kom dan eerder naar het San Memes stadion om het museum voorafgaand aan de tour op je gemak te kunnen bekijken. De eerste tour vangt om 10.30 aan. Aan een rondleiding kunnen maximaal 35 personen deelnemen.

Het weer in Bilbao

Advertentie


Handige reistips & deals

fietsen in bilbao

Streetart in Bilbao

Je moet er even naar zoeken, maar wanneer je de juiste plekjes hebt gevonden zul je je ogen uitkijken; streetart in Bilbao. Straatkunst en graffiti zijn namelij...

weer in bilbao

Spaans leren in Bilbao

Bilbao is buiten een top bestemming voor cultuur en kunstliefhebbers, Bourgondiërs en natuuraanbidders ook nog eens een geweldige stad om een woordje Spaans te...